Chleb z otrębami i ziarnami.

Ocena:

4.49 (201)

  • 2 godz. 0 min.
Pieczywo
Przepis wielokrotnie wypróbowany przez moją bratową.Ja piekłam po raz pierwszy.Warto !

Składniki:

  • 1 litr letniej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 kg dobrej mąki (np. tortowej)
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 6 łyżek ziaren słonecznika wyłuskanych
  • 6 łyżek ziaren dyni wyłuskanych
  • 1 łyżka cukru (płaska)
  • 1 łyżka soli (płaska)

Chleb z otrębami i ziarnami. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać dość długo mikserem.Wysmarować tłuszczem dwie długie wąskie keksówki, posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto do połowy foremek i odstawić ok.20 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opiekacz górny i dolny). Wierzch podrośniętego ciasta cdelikatnie posmarować zimną gorzką herbatą i piec ok. 1 godziny, (ew. troszkę dłużej, jeśli wierzch nie będzie ładnie przyrumieniony.Ja piekłam 70 minut. W domu przepięknie pachnie świeżym chlebem, aż trudno się doczekać, kiedy ostygnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne