Chleb z dynią i suszonymi pomidorami

Domowy chleb z ziarnami dyni i suszonymi pomidorami. Idealny na zdrowy początek dnia.

chlebPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
60.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • Jest to przepis na dwa bochenki wielkości keksówki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 dag świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka miałkiego cukru
  • ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
  • szklanka pestek dyni
  • spora garść drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 małe jajko
  • 1,5 łyżeczki drobne soli
  • do wysmarowania blachy:
  • masło
  • bułka tarta

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.
  • Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól, ziarna dyni oraz suszone pomidory, połącz ze sobą składniki.
  • Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.
  • Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp resztą pestek dyni. Odstaw na godzinę.
  • Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min.
  • Po upieczeniu wystudź. Po tym czasie możesz swobodnie wyjąć chlebki z foremki i cieszyć się ich smakiem;)

Kalorie: 60.00

Porady

Zobacz też: jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy