Chleb pszenno-orkiszowy

Ocena:

4.44 (169)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób

Smaczny chlebek

Składniki:

  • • 250g mąki orkiszowej
  • • 150g mąki pszennej
  • • 1 łyżka masła
  • • 1 szklanka wody
  • • 15 g drożdży
  • • 2 łyżeczki cukru
  • • 1 łyżeczka soli

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do letniej wody dodać cukier i drożdże
  • wymieszać. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Mąki przesiać
  • dodać sól
  • wymieszać wszystkie składniki
  • zagnieść jednolite
  • gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść
  • włożyć do formy do pieczenia
  • odstawić do wyrośnięcia
  • piec w 200st C około 45 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne