Chleb z czarnuszką i pestkami dyni

Pyszny chlebek z pestkami dyni i czarnuszką

Pieczywochleb

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • woda 0,5 litra
  • mąka żytnia 30 dag
  • mąka pszenna typ 650 40 dag
  • zaczyn 150 ml
  • sól 1 łyżka
  • czarnuszka 1 łyżka czubata
  • pestki dyni 1 szklanka
  • pieprz 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąki przesiać przez sito, połączyć ze sobą, doprawić pieprzem, solą. Dodać zaczyn oraz wodę i wyrobić ciasto.
  • Gdy zacznie mieć jednolitą konsystencję bez grudek dodać pestki dyni i czarnuszkę.
  • Połączyć ciasto z pestkami i czarnuszką.
  • Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie - ponownie je wyrobić i przełożyć do formy keksowej. Znów pozostawić, aby podrosło.
  • Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni.
  • Po upieczeniu przykryć ręcznikiem kuchennym, aby chleb wolno stygł.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy