Chleb truskawkowy

Jeśli lubicie drożdżowe ciasto z truskawkami, ten chleb też pokochacie. Jest idealny na śniadanie, najlepszy na ciepło, w towarzystwie kubka mleka.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 150 ml letniego mleka
  • kostka drożdży (42 g)
  • szczypta soli
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 20 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 10 dag miękkiego masła + do formy
  • 52 dag mąki
  • 30 dag truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag siekanych migdałów
  • 60 dag kremówki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Mleko, drożdże, sól, cukier waniliowy, 10 dag cukru, żółtka i masło ucieramy, następnie mieszamy z 50 dag mąki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 40 min.
  2. Oczyszczone truskawki kroimy. Resztę cukru, miód i migdały mieszamy w rondelku, podgrzewamy do lekkiego skarmelizowania. Dodajemy łyżkę mąki, 5 dag śmietany i truskawki, zagotowujemy. Przyprawiamy skórką z cytryny i cynamonem, studzimy.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połówki, obie rozwałkowujemy na placki o wym. 40x30 cm, smarujemy masą z truskawkami, zostawiając wolne brzegi. Zwijamy wzdłuż dłuższych boków. Powstałe roladki zlepiamy krótszym końcem, przeplatamy.
  4. Przekładamy do blachy posmarowanej masłem i oprószonej mąką, zostawiamy na 20 min.
  5. Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, smarujemy resztą śmietany i pieczemy około 35 min, do suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
ciasto z truskawkami ciasto drożdżowe z owocami chleb na drożdżach
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy