Chleb pszenny z ziarnami na zakwasie pszennym

Pyszny

dodany przez: Alex_M

chleb Zakwas

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)


Składniki:

  • Namaczanka
  • 40 g płatków żytnich
  • 40 g płatków owsianych
  • 35 g siemienia lnianego
  • 35 g słonecznika
  • 185 g wrzątku
  • 3 g soli
  • Ciasto właściwe
  • 300 g zakwasu pszennego
  • 120 g wody
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 235 g mąki pszennej typ 650
  • 10 soli
  • 2 łyżki sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Wieczorem wymieszać w miseczce płatki, siemię, słonecznik i sól. Zalać wrzątkiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Odstawić w temperaturze pokojowej. Zakwas pszenny wyjąć z lodówki i dokarmić. Zostawić również w temperaturze pokojowej.
  • Na drugi dzień rano do miski robota (lub maszyny do chleba) wsypać obie mąki i sól, wlać wodę, dodać zakwas i namoczone wcześniej płatki i ziarna.
  • Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5godziny do wyrośnięcia. Wierzch zwilżyć wodą i posypać sezamem (lub innymi ziarnami).
  • Następnie wstawić formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy