Chleb pszenny z kasza gryczaną na zakwasie

Smaczne

dodany przez: Alex_M

chleb Zakwas

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)


Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 150 g wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • Słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Pierwszego dnia wieczorem zmieszać zakwas z wodą i mogą pszenną pełnoziarnistą. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
  • Drugiego dnia rano, dodać do zaczynu ugotowaną kaszę gryczaną (użyłam pozostałej z obiadu), wodę, miód i sól i wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrastania na około 2-3 godziny.
  • Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do keksówki o długości 30 cm i posmarować wodą, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 45 minut. Chleb wystudzić na kratce, kroić po ostudzeniu
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy