Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką.

chlebZakwasPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.38 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • płaska łyżeczka drożdży

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
  • Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
  • Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło.
  • Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
  • Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej otrębami blaszce uformować duży bochenek.
  • Zostawić na godzinę, przykryty, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochen wodą.
  • Piec 10 minut w temperaturze 210`C, potem zmniejszyć do 170`C i piec jeszcze 35/40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy