Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką.

Dodany przez:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • płaska łyżeczka drożdży

Przygotowanie

  1. Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
  2. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
  3. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło.
  4. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
  5. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej otrębami blaszce uformować duży bochenek.
  6. Zostawić na godzinę, przykryty, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochen wodą.
  7. Piec 10 minut w temperaturze 210`C, potem zmniejszyć do 170`C i piec jeszcze 35/40 minut.
Śniadanie przekąska kolacja chleb zakwas pszenica żyto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy