Chleb owsiany

Ocena:

4.53 (178)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 1 osoby
wg przepisu pani Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 1 garść siemienia lnianego
  • odrobina mleka do "wykończenia"
  • łuskany słonecznik do dekoracji

Chleb owsiany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
  • Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem.
  • Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne