Chleb owsiany

wg przepisu pani Ewy Wachowicz

Dodany przez:

Chleb owsiany

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 litr ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 1 garść siemienia lnianego
  • odrobina mleka do "wykończenia"
  • łuskany słonecznik do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
  2. Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem.
  3. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Śniadanie przekąska kolacja wegetariańska dla dzieci chleb owsiany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze