Chleb kukurydziany

Ocena:

4.08 (291)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Chleb kukurydziany jest prosty i szybki w wykonaniu. Chleb z mąki kukurydzianej jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Do ciasta na chleb kukurydziany dodaję ser żółty, który nadaje wypiekom wytrawnego smaku. Warto wiedzieć, że można zrobić chleb kukurydziany na drożdżach, ale równie pyszny i ekspresowy w wykonaniu jest chleb kukurydziany na sodzie oczyszczonej. Ten przepis na chleb kukurydziany nadaje się również jako baza do wytrawnych kanapek lub grzanek. Podpowiadamy, jak upiec chleb z mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • mąka kukurydziana  400 g

  • jogurt naturalny  1 szklanka

  • miód  1 łyżka stołowa

  • olej  2 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • soda oczyszczona  1.5 łyżeczki

  • sól  1 łyżeczka

  • papryka ostra  1 łyżeczka

  • ser żółty  2 łyżki stołowe

Chleb kukurydziany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Chleb kukurydziany – przepis:
    Wszystkie składniki na chleb kukurydziany należy dokładnie wymieszać i połączyć ze startym żółtym serem. Następnie trzeba uformować z ciasta podłużny bochenek, włożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chleb z mąki kukurydzianej należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Domowy chleb kukurydziany należy wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Chleb kukurydziany jest gotowy do podania.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)

Porady

Kukurydziany chleb to wypiek, który może mieć wiele wersji smakowych. W Stanach Zjednoczonych przygotowuje się go z dodatkiem cukinii, płatków owsianych lub suszonej żurawiny. Można nawet spotkać przepis na chleb kukurydziany zawierający suszone wiśnie. Ponadto warto eksperymentować z dodatkiem sera. Im wyrazistszy i ostrzejszy w smaku np: cheddar, tym prosty chleb kukurydziany stanie się bardziej wyjątkowy. 

Chleb kukurydziany często jest podawany do chowdera kukurydzianego, albo do meksykańskiego chilli con carne

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy chleb kukurydziany jest zdrowy?

Chleb z mąką kukurydzianą postrzegany jest jako jeden ze zdrowszych wypieków. Uważa się, że jest bardziej kaloryczny niż chleb pszenny. Chleb kukurydziany w 100 g ma 330 g. Z drugiej strony jest to rodzaj słodko-wytrawnego ciasta, które chleb często ma w nazwie. Chleb kukurydziany, co do zasady nie zawiera glutenu. Jednak osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi powinny dokładnie przeczytać opakowanie z mąką kukurydzianą. Producenci często zaznaczają, że w produkcie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, gdyż w zakładzie produkcyjnym mogą zmieszać się różne rodzaje mąk np: mąka pszenna. Kukurydza jest składnikiem, który nie zawiera glutenu. Jednak warto mieć na uwadze z czym jest łączona i czy kupiony produkt jest czysty w składzie.  W ten sposób dowiemy się, czy chleb kukurydziany jest bezglutenowy. 

Sprawdź również: jaka mąka na chleb? Poradnik od A do Z

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne