Chleb domowy na zakwasie

Pyszny, domowy chleb na zakwasie zadowoli każdego. Najlepiej smakuje ciepły, posmarowany masłem :)

chleb

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1kg mąki
  • ok 4dkg drożdży
  • 1szklanka zaczynu
  • 1płaska łyżka soli
  • ok 4 szklanek ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z zaczynu, drożdży, 2 szklanek mąki i 1 szklanki wody zrobić rozczyn (składniki wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia). Po wyrośnięciu dodać resztę składników (nie wlewać wszystkiej wody od razu, tylko patrzeć ile jeszcze wchłonie, ciasto nie może być gęste). Wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Można dodać ulubione ziarna, otręby lub płatki owsiane-wtedy dolać ciut więcej wody. Wyrobione ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek do 1/3 wysokości (ciasta starczy na 3 blaszki). Wierzch wygładzamy ręką zwilżoną wodą i nakłuwamy widelcem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy ok 1h.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się nie lepi. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z blach i przykrywamy lnianą ściereczką. Wierzch możemy posmarować skórką słoniny. Dzięki temu chleb będzie się ładnie błyszczał.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy