Chleb domowej roboty

Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 192 głosów)

Składniki:

  • Składniki
  • dla 2-4 osób
  • mąka, 0,5 kg
  • oliwa, 2 łyżki
  • drożdże + woda, 0,5 kostki
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżka
  • dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodoba

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Opis przygotowania
  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
  • 2. Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy