Domowa chińszczyzna

Ocena:

4.52 (207)

  • 35 min.
  • dla 4 osób

Domowa chińszczyzna - prosty i szybki przepis na danie w azjatyckim stylu. Sekretem potrawy jest przyprawa 5 smaków - najlepiej zmieszać ją samodzielnie lub kupić produkt z dobrym składem. Domowa chińszczyzna może być podawana z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym.

Składniki:

  • przyprawa 5 smaków  1 łyżeczka

  • pierś z kurczaka  4 szt.

  • sos sojowy  4 łyżki stołowe

  • olej  2 łyżki stołowe

  • zielona papryka  1 szt.

  • pomidor  3 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • korzeń imbiru  1 szt.

  • kalafior  200 g

  • zielona fasolka  50 g

  • cebula  2 szt.

  • bulion warzywny  6 łyżek stołowych

Domowa chińszczyzna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś kurczaka pociąć na cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym, usmażyć na oleju. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na cienkie paski.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i posiekać. Różyczki kalafiora, fasolkę i marchewkę zblanszować, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  • Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka podsmażyć cebulę i imbir, dodać pozostałe jarzyny. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Dołożyć mięso, podlać bulionem, smażyć kolejne 3 minuty. Doprawić przyprawą 5 smaków. Podawać gorące, z makaronem sojowym lub ryżowym.;
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne