Chickenburger z ziemniaczkami pieczonymi

Fast food w wersji domowej. Z pieczonymi ziemniaczkami, soczystym kurczakiem i sosem koktajlowym.

dania mięsnefast foodburgeryPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 141 głosów)

Składniki:

  • Chickenburgery:
  • Składniki:
  • Bułki pszenne do burgerów
  • 2 filet z kurczaka
  • Plastry sera żółtego
  • Bułka tarta
  • Jajo
  • ok. 2 łyżek mąki
  • Łyżka majonezu na porcję
  • Spora łyżka sosu HP na porcję
  • Sałata lodowa lub masłowa
  • 2-3 plastry pomidora na porcję
  • 2 plastry cebuli podzielone na krążki na porcję
  • Świeże chili lub peperoni ew. Jalapeno z zalewy (ubóstwiam je!)
  • sól morska, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia
  • Sos a'la koktajlowy z whiskey:
  • 3 łyżki dobrego ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy np.Dijon, Rosyjskiej
  • 1,5 łyżki majonezu
  • ok. 20-30 ml Whiskey
  • Ziemniaczki pieczone z ziołami:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub mix'u bazyli, tymianku, rozmarynu - generalnie co tam macie i lubicie
  • 0,5 łyżeczki chili
  • oliwa z oliwek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku (tym razem nie dałam chciałam żeby było lżej, ale piszę bo to fajna alternatywa)
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Burgery:
  • Filety myjemy, osuszamy i wykrawamy z nich ładne kotleciki, ważne żeby były podobnej grubości i wielkości, równo się usmażą i nie będzie wątpliwości czy doszły w środku. Skrawki zostawcie na następny dzień do kolejnej potrawy.Oprószcie fileciki sola, pieprzem, papryką. Sałatę pokrójcie na paski (nie całą!!!) tylko ze dwie garście :) Pomidora na grube plastry i cebulę również. Papryczki chili lub peperoni pokrójcie w plastry (wielbiciele ognia w buzi zostawiają pestki, pozostali pozbywają się ich). Przygotujcie sobie talerzyk z wysypaną na nim mąką, miseczkę z rozkłóconym jajem z łyżką wody lub mleka i jeszcze jedną miseczkę tym razem z bułką tartą. Filety oprószcie mąką, zanurzcie w jaju na koniec włóżcie do miseczki z bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Bułki przekrójcie na pół i lekko podgrzejcie w piekarniku na chwilę przed ściągnięciem filetów z patelni.Na dolnej połówce podpieczonej bułki połóżcie po kolei trochę sałaty, sos HP, filecik, zółty ser, pomidora, majonez, cebulę i trochę papryczki chili przykrywamy drugą połówką bułki - gotowe!
  • Żółty ser możecie położyć też wcześniej na fileciku, który będzie się smażył na patelni, wtedy macie gwarancję, że się rozpuści.
  • Sos koktajlowy:
  • Wersja sosu, której nauczył mnie jeden z francuskich mistrzów kuchni, kazał mi koniecznie dodać dobrej whiskey do sosu do krewetek. Nie jest tak, że czujecie mocno whiskey, ale podkręca smak idelanie. Składniki mieszacie dokładnie razem i już - żadna filozofia a jak dumnie brzmi :)
  • Ziemniaczki pieczone:
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na pół i jeszcze na 3 cześci, wrzucamy do garnka z osoloną wodę i podgotowujemy tak, żeby były półtwarde, ok 10 minut od zagotowania wody. Odcedzamy, pozostawiamy na chwilę w garnku, w którym się gotowały. Przyprawiamy solą, czosnkiem, przyprawami i wsypujemy sezam podlewamy oliwą i mieszamy delikatnie, żeby zachowac ziemniaczki w całości. Wyrzucamy wszystko na blaszkę do pieczenia, staramy się rozłożyć równomiernie i w jednej warstwie. Muszą się ładnie podpiec i zrumienić a nie pogotować, co może się zdarzyć jak nałożycie za dużo i jedno na drugim. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni najlepiej z opcją grillowania.

Porady

Zobacz też: Burger z indyka z brokułem i sałatą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy