Chicken Korma

Coś z kuchni indyjskiej :))

dodany przez: weronisia85

dania mięsne Sosy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 186 głosów)


Składniki:

  • 1.4 kg kurczaka pokrojonego w kawałki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku obrane i starte
  • 150 gram sklarowanego masła ghee
  • 1 łyżka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 5 goździków
  • 1 łyżka imbiru
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 strączków kardamonu (startego)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 liście laurowe
  • 300 ml rosołu drobiowego lub wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.Usmażyć cebulę na maśle na złoty kolor, przełożyć cebulę z patelni do innego naczynia.
  • 2.Usmażyć przyprawy i czosnek dopóki zbrązowieją, wrzucić pokrojonego kurczaka i posolić, smażyć aż mięso się zarumieni.
  • 3.Dodać jogurt, rosół, liście laurowe i cebulę.
  • 4.Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1,5-2 godzin.
  • 5.Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.
  • 6.Usunąć liście laurowe i serwować z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy