Chena poda - babeczki z kardamonem

Aromatyczne babeczki, pachnące kardamonem doskonale pasują do kawy. Zróbcie je na sobotnie popołudnie - zachwycą gości!

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • czubata łyżka masła
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • panir z 1 l mleka (niezbyt dokładnie odciśnięty; powinien być jak najmiększy) + parę łyżek serwatki po robieniu sera
  • 1 i 1/2 łyżeczki kaszy manny
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 szklanki rodzynek

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w malutkim rondelku i smażymy na małym ogniu, aż na wierzchu powstanie piana, a na dnie zostanie osad, który lekko zbrązowieje (uważajmy, aby masła nie przypalić). Zbieramy pianę, resztę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie częścią masła smarujemy blaszkę do pieczenia o wym. 20 x 10 cm lub 6 małych foremek do muffi nek lub babeczek. Orzechy nerkowca siekamy, część wysypujemy na dno foremek.
  2. Panir przekładamy do miski i rozcieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy, proszek i kardamon. Rozcieramy dalej, aż cukier się rozpuści, a ciasto stanie bardziej płynne. Wtedy dodajemy łyżkę roztopionego wcześniej masła, rodzynki i resztę orzechów oraz tyle serwatki, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany – powinno lekko spadać z łyżki, ale nie powinno się lać. Ciasto nakładamy do foremek, pieczemy 1 godz. w temp. 165°C. Babeczki wyjmujemy z foremek, kiedy są jeszcze ciepłe, podajemy w pełni ostudzone.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Sprawdź, jak zrobić ser panir!

deser babeczki kardamon panir
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy