Chałwowiec

Nietuzinkowe ciasto na specjalne okazje. Ciasto jest wyraziste w smaku, bardzo sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory, a dodatkowo dosyć proste w przygotowaniu.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Upiec duży, kakaowy biszkopt.
  • Masa chałwowa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag chałwy
  • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)
  • Ponadto:
  • powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
  • poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody
  • Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła

Przygotowanie

  1. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.
  2. Masa: Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.
  3. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
  5. Polewa: Śmietankę i masło dobrze podgrzać, niemal doprowadzając do wrzenia. Odstawić z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odczekać 2 minuty. Całość energicznie wymieszać do powstania gładkiej polewy. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.
mascarpone likier śmietanka cukier puder powidła chałwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze