Chałka

Pulchna i delikatna chałka zachwyci smakiem i wyglądem. Uzbrój się w cierpliwość i wagę, bo przepis wymaga dokładności. Jego autorem jest Tomasz Deker, cukiernik, autor książki "Chleb".

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 sztuk
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej o dużej zawartości glutenu
  • 75 g cukru
  • 80 g żółtek
  • 120 g jajek
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 300 g wody
  • 17 g soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • Łącznie: 1592 g

Przygotowanie

  1. Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie suche składniki, jajka, drożdże rozmieszane w wodzie oraz olej, mieszamy na niskich obrotach. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 5 minut. Ciasto powinno być dość gęste, ułatwi to zaplatanie. Optymalna temperatura ciasta to 25–26°C.
  2. Fermentacja wstępna: 2 godziny lub najlepiej chłodna przez 8–12 godzin.
  3. Składanie: Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej odgazowujemy ciasto poprzez delikatne wyciskanie pęcherzy powietrza z ciasta.
  4. Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na niewielkie kęsy, formując podłużne wałki. Następnie odkładamy na stół obsypany mąką i przykrywamy folią. Po 15 minutach, kiedy ciasto odpocznie i będzie bardziej elastyczne, rolujemy wałki i zaplatamy warkocze.
  5. Fermentacja końcowa: 1,5–2 godziny w temperaturze 24°C
  6. Pieczenie: Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 190°C. Czas wypieku chałki jest zależny od jej wielkości. Średniej wielkości, o wadze około 500 g, powinna piec się 30 minut.
chałka chleb ciasto drożdżowe tomasz deker
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy