Chaczapuri z panirem i mozzarellą

Znacie chaczapuri? Te gruzińskie placki zapiekane z serem, a czasami także z jajkiem są pyszne! Do naszego przepisu użyjcie trzech rodzajów sera - placki będą jeszcze lepsze.

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 dag świeżych drożdży
  • 450 ml bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 40–50 dag paniru (z 3 l mleka)
  • 30 dag białej mozzarelli
  • 7 dag miękkiego żółtego sera
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku (u mnie asafetyda)
  • masło do posmarowania

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do dużej miski, doda- jemy sól, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i wodę, długo i energicznie zagniatamy miękkie ciasto. Będzie kleiło się do rąk, ale niech nas nie kusi dosypywać więcej mąki. Jeśli już naprawdę musimy, dosypmy najwyżej 1/2 szklanki. Na koniec dodajemy olej i wgniatamy go w ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość.
  2. W tym czasie robimy farsz: panir i mozzarellę mocno odciskamy z płynów i rozcieramy dłońmi na blacie na jednolitą masę. Żółty ser ścieramy, dodajemy do masy, dosypujemy ok. łyżeczki soli, przyprawiamy pieprzem i ulubionymi przyprawami; ja używam tylko asafetydy. Z masy lepimy kulki – ich wielkość zależy od tego, jak dużą mamy patelnię. Stolnicę oraz dłonie posypujemy obficie mąką. Bierzemy kawałek ciasta wielkości kulki sera, obtaczamy go dokładnie w mące i dłońmi formujemy z niego płaski okrągły placuszek.
  3. Na środek kładziemy kulkę sera, szczelnie otulamy ją ciastem, aby uformować sakiewkę. Odcinamy nadmiar ciasta z góry sakiewki i dokładnie zlepiamy ewentualne dziurki. Dłońmi delikatnie rozgniatamy kulkę na placuszek tak duży i cienki jak tylko potrafimy. Na sam koniec pomagamy sobie wałkiem, aby placek miał 1/2 cm grubości. Największą patelnię, jaką mamy, rozgrzewamy na średnim ogniu. Placek otrzepujemy delikatnie z nadmiaru mąki, kładziemy na suchej patelni. Pieczemy, aż od spodu pojawią się na nim brązowe plamki.
  4. Podczas pieczenia może się nadąć jak balonik – to zawarta w serach woda paruje i chce uciec z wnętrza placków; należy jej na to pozwolić, wycinając niewielką dziurkę z boku placka i spłaszczając go drewnianą łopatką. Przewracamy placek na drugą stronę i pieczemy do osiągnięcia pożądanego koloru. Gorące chaczapuri smarujemy z jednej strony obficie masłem, kroimy na 4 części i podajemy natychmiast. Ciasto i farsz ulepiony w kulki można przechowywać w lodówce do 4 dni i robić świeże chaczapuri za każdym razem, kiedy przyjdzie na to ochota.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Sprawdź, jak zrobić ser panir!

ser mozzarella Placki Chaczapuri panir
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy