Cebularz

Przekąska z sosem czosnkowym Folwark stanowi znakomity zamiennik kanapki.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
2 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków bekonu
  • sos czosnkowy (użyłam Folwark bo jest delikatny)

Przygotowanie

  1. Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, zaczyn i sól. Z podanych składników ugnieść ciasto (można dosypać mąkę jeśli będzie zbyt kleiste). Ciasto zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Cebulę, czosnek i bekon delikatnie podsmażyć.
  3. Z ciasta uformować placki (o grubości około 0,5 cm). Posmarować sosem czosnkowym Folwark. Nałożyć porcję usmażonego farszu. Piec około 12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
cebula ciasto drożdżowe przystawka sos czosnkowy Folwark bekon dodatek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze