Cebularze

Ocena:

4.42 (194)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Cebularze to pochodzący z kuchni żydowskiej pszenny placek z cebulą i makiem, popularne na Lubelszczyźnie. W naszej wersji nie mają maku, ale jeśli chcecie zrobić oryginalną wersję, to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim cebulę. Ta pyszna przekąska z ciasta drożdżowego sprawdzi się na kolację, imprezę, ale też jako danie na wynos. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują naprawdę wyśmienicie. Podajemy sprawdzony przepis na cebularze - będą o niebo lepsze, od tych ze sklepu.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • drożdże  15 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  1 szt.

  • masło  60 g

  • olej  30 ml

  • cebula  2 szt.

  • sól  15 g

  • cukier  10 g

  • olej  30 ml

Cebularze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, co najmniej godzinę przed przygotowaniem cebularzy. Masło możemy rozpuścić i przestudzić, ale można również dodać miękkie. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy i studzimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Ciasto na cebularze: do miski z mąką dodajemy suche drożdże, cukier, sól (10 g), pieprz, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące), masło. Wyrabiamy elastyczne, wilgotne ciasto, które odchodzi od ręki. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę (czas wyrastania nie został wliczony w czas przygotowania cebularzy).

  • Krok 3:

    Cebula: obieramy 2 spore (lub 4 małe), kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i dusimy na średnim ogniu, ok. 30 minut. Mieszamy co chwilę, żeby się nie przypaliła. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Formowanie cebularzy: wyrośnięte ciasto dzielimy na 12–16 kul. Układamy je w odstępach, lekko spłaszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kładziemy po porcji cebuli, mniej więcej łyżkę. Dodatkowo możemy posypać je odrobiną maku. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Krok 5:

    Piekarnik:  rozgrzewamy go do temperatury 190°C.

  • Krok 6:

    Pieczenie: cebularze drożdżowe pieczemy przez ok. 25 min. Powinny mieć złocisty kolor.

Porady

  • Tradycyjne cebularze lubelskie przygotowywane są z dodatkiem cebuli oraz maku. Dawniej nie przyrządzano ich z serem, ale to dodatek, który może je urozmaicić. W piekarniku ser rozpuści się i sprawi, że nabiorą jeszcze lepszego smaku.
  • Jeśli chcemy zrobić cebularze z serem to dobrze sprawdzi się cheddar, który ma dość wyrazisty smak lub mozarrella – można również zmieszać te dwa gatunki.Ciekawą propozycją będzie też gruyere.
  • Cebularze drożdżowe możemy posmarować rozbełtanym jajkiem przed umieszczeniem ich w piekarniku. Dzięki temu ciasto pięknie zarumieni się z wierzchu i będzie jeszcze bardziej chrupiące.
  • Do przygotowania ciasta sprawdzą się również świeże drożdże. Czas przygotowania nieco się wydłuży, bo musimy zrobić dodatkowo rozczyn drożdżowy.
  • Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do przygotowania cebularzy przyda się wałek i stolnica – silikonową łatwiej się czyści, a do tego zajmuje mniej miejsca, ponieważ można ją zwinąć.
  • Do smażenia cebuli najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, ewentualnie masło klarowane.
  • Najlepsze cebularze domowe wyjdą z mąki typu 500. W wersji bezglutenowej możemy użyć jaglanej, gryczanej lub kukurydzianej bądź specjalnej mieszanki do wypieku pizzy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Historia cebularzy

Cebularze lubelskie powstały mniej więcej w XIX wieku. Były wypiekane przez Żydów na lubelskiej starówce. Dobrze dostępne składniki i ich niskie ceny sprawiły, że szybko zyskały rzeszę fanów. Na mieście można było spotkać sprzedawców, którzy nosili na plecach wiklinowe kosze wypchane świeżymi cebularzami.
Dawniej, tradycyjnie wypiekane były w piecach opalanych drewnem. Co ciekawe, obecnie w Lublinie znajduje się Regionalne Muzeum Cebularza, w którym zwiedzający mają możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy pod okiem doświadczonych piekarzy. W 2014 roku cebularz stał się wyrobem chronionym w Unii Europejskiej. Warto ich spróbować – to skromna przekąska, kryjąca w sobie wyjątkowy smak.

Cebularze z dodatkami

Wersja podstawowa, z makiem i cebulą jest wyśmienita, ale warto też pobawić się składnikami i spróbować nowych smaków:

  • Cebulę białą można bez problemu zastąpić czerwoną, będą smakowały podobnie, ale zmieni się ich wygląd.
  • Mamy też warianty z dodatkiem sera, dzięki któremu staną się bardziej aromatyczne.
  • Kolejną odmianą jest przepis na cebularze z pieczarkami. Grzyby obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy, oprószone solą i pieprzem, aż do odparowania. Następnie łączymy je z cebulą. Pozostałe kroki przygotowania są takie same.
  • I oczywiście nie można też pominąć cebularzy z dodatkiem mięsnym. Sprawdzi się tu boczek, kiełbasa lub szynka – wystarczy ułożyć je na cieście, zanim położymy cebulę. Jeśli chcemy zrobić wegetariański wypiek to wystarczy użyć wędlinę roślinną.
  • Ciekawą propozycją są cebularze z ciasta francuskiego. To naprawdę szybka wersja. Wystarczy kupić gotowe ciasto, podsmażyć cebulę, jak w przepisie powyżej i zapiec w 190 stopniach Celsjusza przez 20–25 minut.

Minipizze

Skoro już mamy drożdżowe ciasto, można zrobić z niego również małe pizze: cebule kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach oliwy z 6 łyżkami posiekanych pomidorów pelati. Wykładamy po łyżce na wyrośnięte ciasto, dorzucamy pokrojone zielone oliwki, kapary i siekane kawałki anchois. Na wierzch dajemy plaster mozzarelli i świeży listek bazylii. Wypiekamy tak samo jak cebulaki. To przepis na pyszne i szybkie pizzerinki, które będą królowały na imprezach dla dzieci i dla dorosłych.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne