Carpaccio Żubrówkowe

Przepis na pyszne carpaccio z trawą żubrową

polędwicaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 188 głosów)

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 2 łodygi cząbru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • mała garść jagód,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 źdźbła trawy żubrowej,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 4 pomidory suszone,
  • Do dekoracji:
  • liście musztardowca, mizuny, młodego jarmużu, pak choi, jadanych kwiatów, jadalne kwiaty, kawałek sera bursztyn

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszaj w miseczce nasiona wanilii z przeciętej laski razem z olejem z orzechów włoskich, oliwą, solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Taką marynatą natrzyj polędwicę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
  • W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie jagody, dodaj ocet jabłkowy, posiekaną trawę żubrową, dodaj musztardę, orzechy nerkowca i pomidory suszone. Wymieszaj całość i zmiksuj blenderem, aby uzyskać konsystencję pesto.
  • Odwiń polędwicę z folii, pokrój ostrym nożem na nie za cienkie plastry, lekko rozpłaszcz palcami i ułóż na talerzu. Skrop mięso pesto, posyp mieszanką liści, kwiatami i na koniec polej delikatnie olejem z orzechów włoskich, solą grubo zmieloną oraz odrobiną startego sera bursztyn.
  • Bla bla bla..  link

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy