Cappucino wg Aleex

Pyszny wariant znanego ciasta o kawowej nucie.

dodany przez: Aleex

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 155 głosów)


Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • Masa:
  • 4 szt żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 3 szt serków waniliowych homogenizowanych
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • Ponadto:
  • 2 paczki biszkoptów
  • 2 duże torebki kawy cappucino - śmietankowej
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Pozostawić go do ostygnięcia.
  • 2. Przygotować masę:
  • Żółtka i całe jedno jajko ubić z jedną szklanką cukru. Całe masło utrzeć i dodać do utartych żółtek. Dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance wody.
  • 3. Kawę rozpuścić w szklance wody. Upieczony biszkopt nasączyć kawą i wylać połowę masy.
  • Na to ułożyć biszkopty nasączone cappucino. Wylać resztę masy i ułożyć biszkopty. Całość polać polewą. Pozostawić do zastygnięcia.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy