Canneloni ze szpinakiem i ricotta

Makaron Canneloni ze szpinakiem i ricotta

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Canneloni ,1 opakowanie szpinaku calego mrozonego 1 opakowanie sera ricotta ,3-4 zabki czosnku ,1 cebula ,sol ,pieprz ,1 cale jajko ,tarty ser 15 -20 dag,
  • Sos pomidorowy w kartonie gotowy .
  • Sos beszamelowy :
  • 2 lyzki masla ,2 lyzki maki , 300 ml mleka sol i pieprz

Przygotowanie

  1. 1.Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy dodac pokrojona w kostke cebule i rozgnieciony czosnek podsmazyc do miekkosci , dodac rozmrozony w czesniej szpinak ,wymieszac i chwile podsmazyc .Przestudzic.
  2. 2.Przestudzony szpinak odcisnac z nadmiaru wody dodac 2 lyzki tartego parmezanu oraz cala ricotte.Doprawic do smaku sola i pieprzem , wymieszac z calym jajkiem .
  3. 3.Farszem napelniac surowe rurki makaronu.
  4. 4.W rondelku rozpuscic maslo z maka caly czas mieszajac ,az do powstania jednolitej masy .Powoli dolewac mleka caly czas mieszajac .Doprawic do smaku sola ,pieprzem .Gotowac do zgestnienia sosu.
  5. 5.Blache delikatnie wysmarowac maslem ,wylac sos beszamelowy ulozyc nadziane rurki , polac dokladnie sosem pomidorowym tak zeby caly makaron byl dokladnie przykryty i nic nie wystawalo.Na wierzchu posypac rownolegle i obficie serem zoltym.Piec w 180 stopniach 40 minut (piekarnik z termoobiegiem ).Smacznego
warzywa obiad kolacja zapiekanka szpinak ricotta canneloni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze