Cannelloni z mięsem mielonym

Ocena:

4.37 (180)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób

Cannelloni z mięsem mielonym najczęściej przygotowywane jest w klasycznym włoskim stylu – z sosem pomidorowym i żółtym serem. Pożywna zapiekanka smakuje wszystkim amatorom makaronu po bolońsku, a nadziewane rurki robią wrażenie na domownikach lub gościach. Do dania warto dodać świeżą sałatkę z rukoli lub szpinaku i pomidorków koktajlowych. Świetnie uzupełni smak makaronu cannelloni z sosem bolońskim, dodając potrawie lekkości.

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • olej rzepakowy  15 ml

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • ser żółty  100 g

  • przecier pomidorowy  160 g

  • jajka  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • makaron  250 g

  • woda  400 ml

  • bazylia  5 g

  • oregano  5 g

Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją przez 5–7 min, aż się zeszkli.

  • Krok 2:

    Mięso: dodajemy na patelnię i smażymy razem z cebulą przez kolejne 7–10 min. Mieszamy i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.

  • Krok 3:

    Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 4:

    Farsz do cannelloni: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. W osobnej misce mieszamy podsmażone dodatki, połowę startego sera, 80 g koncentratu pomidorowego, jajko i czosnek. Całość mieszamy.

  • Krok 5:

    Nadziewanie makaronu: napełniamy farszem surowe cannelloni i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym w dwóch warstwach.

  • Krok 6:

    Sos: w osobnym naczyniu mieszamy 400 ml wody z pozostałym koncentratem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zalewamy nim makaron ułożony w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pozostałym startym serem.

  • Krok 7:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Cannelloni z mięsem mielonym wstawiamy na ok. 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest miękki. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika

Porady

  • Do potrawy wybieramy dobrej jakości mięso mielone, np. z łopatki wieprzowej lub szynki. Mięso mielimy w domu lub prosimy o zmielenie w sklepie. Dzięki temu mamy pewność, że jest świeże i nie ma w nim zbędnych dodatków.
  • Koncentrat pomidorowy można zastąpić passatą. Wtedy, przygotowując sos, rozrabiamy ją z mniejszą ilością wody – wystarczy 200 ml. Do farszu dodajemy 100 g passaty, a do sosu – 300 g. 
  • Możemy wybrać dowolny ser żółty, ale warto wybrać taki, który dobrze się topi, np. twardą mozzarellę, ementaler lub goudę.
  • Zamiast wody można użyć bulionu warzywnego – sos przygotowany na aromatycznym wywarze będzie bogatszy w smaku.
  • W sezonie letnim warto zrobić cannelloni z mięsem mielonym i sosem ze świeżych pomidorów. Warzywa trzeba sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Ułożone w brytfance cannelloni z sosem bolońskim można dodatkowo przykryć pyszną warstwą beszamelu. Gęsty biały sos przygotowujemy z masła, mąki pszennej i mleka. Składniki łączymy w rondelku, podgrzewając na małym ogniu i mieszając energicznie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sos beszamelowy doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Przekładamy go na wierzch zapiekanki i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie serowym

Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym możemy zapiekać także z sosem serowym przygotowanym w wybrany sposób:

  • z serków topionych – w bulionie warzywnym roztapiamy 200 g topionego serka o smaku naturalnym i 200 g ziołowego,
  • z sosu śmietanowego – przygotowujemy go na bazie bulionu, śmietany i mąki pszennej. Dodajemy tarty ser o wyrazistym smaku, np. gruyere, parmezan lub grana padano,
  • z beszamelu – przygotowujemy go zgodnie z podstawowym przepisem, na koniec dodajemy starty ser żółty.

Dodatki do cannelloni z sosem bolognese

Do mięsnej potrawy świetnie pasują warzywa:

  • pieczarki – smażymy je razem z cebulką, a następnie z mięsem mielonym,
  • cukinia – ją również warto przesmażyć, aby nie puściła soków w trakcie pieczenia,
  • marchewka – może być pokrojona w półplasterki lub starta na tarce o grubych oczkach. Smażymy ją razem z cebulą i mięsem.

W wersji wegetariańskiej możemy przygotować podobne cannelloni z pokruszonym tofu. Aby sojowy dodatek w smaku przypominał mięso, można dzień wcześniej zamarynować je w oleju i mieszance przypraw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne