Cannelloni ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Cannelloni ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym

Zapiekankidania z makaronemcannelloni

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • kostka fety
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • jajko
  • pieprz
  • 2 duże pomidory
  • 20 dag sera żółtego

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i dusić na maśle, aż wyparuje woda. Dodać zioła prowansalskie, posiekany czosnek i roztrzepane jajko i popieprzyć. Dodać pokruszoną fetę i wymieszać.
  • 2. Makaron nafaszerować szpinakiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • 3. Pomidory wyparzyć, zmiksować, przyprawić, ziołami prowansalskimi i odrobiną cukru. Zalać rurki sosem.
  • 4. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 180C, na koniec posypać startym serem, jak ser się stopi wyjąć z piekarnika.
  • 5. Odczekać okoł 10 minut, aby wszystko się troszkę zsiadło.
  • Uwaga: Zapiekanka raczej będzie się rozwalać przy nakładaniu, ale jej smak wynagrodzi niezbyt elegancjki wygląd.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy