Cannelloni mięsne z pieczarkami

Rury nadziewane...

Zapiekankidania z makaronemcannelloni

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • makaron cannelloni
  • pieczarki 20 dag
  • mięso mielone 50 dag
  • cebulka czerwona 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • bazylia,
  • pietruszka,
  • majeranek, lubczyk
  • ser żółty w plastrach 20 dag
  • Sos beszamelowy:
  • mąka 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • mleko 0,3 L
  • żółtko 1 szt.
  • ser żółty starty 5 dag

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulką. Po chwili dodajemy pieczarki. Dusimy do momentu odparowania płynu. Przekładamy na miski.
  • Mięsko przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy do reszty nadzienia. Studzimy.
  • Przygotowanym i ostudzonym farszem nadziewamy rurki makaronu (nie muszą być gotowane, bo podczas pieczenia w sosiku same nabiorą odpowiedniej miękkości).
  • Pomidory z puszki wrzucamy do rondelka. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (bazylia to podstawa) i dusimy przez ok. 5-10 minut. Tak przygotowany sosik wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to wykładamy nadziane rurki.
  • Z mąki, masła, gałki, mleka, żółtka i tartego sera przygotowujemy sos beszamelowy. Zalewamy nim dokładnie nasze rurki (muszą być przykryte w całości).
  • Rurki pokryte sosikiem posypujemy lub też okładamy żółtym serem.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy