Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.48 (196)
Któż z nas nie lubi rozpływającego się w ustach, cieplutkiego camemberta? Ten pyszny pleśniowy ser zwykle podawany jest z żurawiną, jednak my zdecydowaliśmy się na zaserwowanie go z figami i miodem.
camembert 350 g
figi 4 szt.
ocet balsamiczny 15 ml
miód 30 ml
orzechy włoskie 125 g
oregano 20 liści
sól 3 g
pieprz 3 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka. 3 figi tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
Porady