Pieczony camembert z figami i miodem

Ocena:

4.48 (196)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Któż z nas nie lubi rozpływającego się w ustach, cieplutkiego camemberta? Ten pyszny pleśniowy ser zwykle podawany jest z żurawiną, jednak my zdecydowaliśmy się na zaserwowanie go z figami i miodem.

Składniki:

  • camembert  350 g

  • figi  4 szt.

  • ocet balsamiczny  15 ml

  • miód  30 ml

  • orzechy włoskie  125 g

  • oregano  20 liści

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pieczony camembert z figami i miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka. 3 figi tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne