REKLAMA

Calzone wg Buni :

Mega pieróg z włoskim smakiem .

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

Pierogi Pizza calzone pieróg

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)


Składniki:

  • 1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy - surowy " 40 dag )
  • 25 dag mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
  • 10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
  • 10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 żółtko ,
  • ketchup

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.
  • Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka "cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .
  • Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim Calzone .
  • Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego piekarnika i piec przez ok 20 minut .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy