Całe wiśnie w syropie + Pyszny syrop

Sprawdzona, domowa receptura na pyszne przetwory: trwałe, a bez użycia gotowych żelfixów:P Polecam!

Dodany przez:

Całe wiśnie w syropie + Pyszny syrop

Owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
100 porcji
Ocena:

(średnia 3.86 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 2,5 kg cukru

Przygotowanie

  1. Uwaga: Zrobienie tych konfitur zajmuje sporo czasu (ok. 2 dni), ale za to są one bardzo pyszne, trwałe i bez dodatków sztucznych żelfixów. Wiśnie są całe i się nie rozpadają, oraz nie tracą smaku. Syrop jest wyśmienitym napojem, który możemy mocno rozpuszczać, gdyż wychodzi on słodki, przez co jest bardziej wydajny. Wiśnie tak przetworzone nadają się również do dekoracji ciast, idealnie zdobią lody i desery.
  2. 1. Czyste wiśnie drylujemy.
  3. 2. Wkładamy owoce do dużego garnka i dodajemy 1,5 kg cukru.
  4. 3. Gotujemy aż do wrzenia, bardzo delikatnie mieszając (należy uważać by owoce się nie rozpadły) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia.
  5. 4. Dodajemy pozostały cukier (1 kg) i powtórnie gotujemy aż do wrzenia, delikatnie mieszając; Pozostawiamy na 12 godzin jak poprzednio.
  6. 5. Odlewamy 1 litr samego syropu i rozlewamy do butelek, zas resztę odstawiamy na 24 godziny w temp. pokojowej.
  7. 6. Gotujemy aż do wrzenia, a następnie gorące wiśnie rozlewamy do słoików.
  8. Smacznego!
owoce Śniadanie przetwory przekąska kolacja deser dla dzieci napoje Dżem pyszne wiśnie w syropie sok rozpuszczalny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze