Całe wiśnie w syropie + Pyszny syrop

Sprawdzona, domowa receptura na pyszne przetwory: trwałe, a bez użycia gotowych żelfixów:P Polecam!

DeseryPrzetworydżemyNapojePrzekąski

Czas przygotowania:
2880 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.41 z 213 głosów)

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 2,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Uwaga: Zrobienie tych konfitur zajmuje sporo czasu (ok. 2 dni), ale za to są one bardzo pyszne, trwałe i bez dodatków sztucznych żelfixów. Wiśnie są całe i się nie rozpadają, oraz nie tracą smaku. Syrop jest wyśmienitym napojem, który możemy mocno rozpuszczać, gdyż wychodzi on słodki, przez co jest bardziej wydajny. Wiśnie tak przetworzone nadają się również do dekoracji ciast, idealnie zdobią lody i desery.
  • 1. Czyste wiśnie drylujemy.
  • 2. Wkładamy owoce do dużego garnka i dodajemy 1,5 kg cukru.
  • 3. Gotujemy aż do wrzenia, bardzo delikatnie mieszając (należy uważać by owoce się nie rozpadły) i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin do wystudzenia.
  • 4. Dodajemy pozostały cukier (1 kg) i powtórnie gotujemy aż do wrzenia, delikatnie mieszając; Pozostawiamy na 12 godzin jak poprzednio.
  • 5. Odlewamy 1 litr samego syropu i rozlewamy do butelek, zas resztę odstawiamy na 24 godziny w temp. pokojowej.
  • 6. Gotujemy aż do wrzenia, a następnie gorące wiśnie rozlewamy do słoików.
  • Smacznego!

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: