cafe late

Late powinna mieć przynajmniej trzy warstwy. Hit kiedy chce się zrobić wrażenie.

Napoje

Czas przygotowania:
3 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 163 głosów)

Składniki:

  • Kawa
  • mleko
  • cukier lub syropy smakowe do kawy wedle uznania można dodać kroplę ulubionego olejku do ciast.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Niezbędny jest ekspres ciśnieniowy.
  • Najpierw ubijamy mleko pod ciśnieniem (można od razu z olejkiem lub cukrem) wlewamy do CIEPŁEJ szklanki, potem po ściance wlewamy kawę (najlepiej z ekspresu ciśnieniowego-porcja i moc jak espresso).
  • Kawa powinna się usadowić pomiędzy mlekiem, a pianą z mleka, można posypać czekoladą.
  • Ważne: obrócić szklankę kilka razy, wtedy warstwy się lepiej "układają". W zależności od stopnia ubicia mleka zrobią nam się 3-4 warstwy.
  • Dla 4-5 warstwowej late postępujemy podobnie, z tą różnicą, że po mleku wlewamy olejek (jako najgęstsza ciecz powinien spłynąć na dno), a potem kawę.
  • Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy