Buziaczki z ricotta

Przepis znalazlam przypadkiem na blogu www.mojewypieki.blox.pl 'Baci di ricotta'.

DeserypączkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Składniki:

  • Składniki
  • (na okolo 30 malenkich paczuszkow, takich na jeden kes):
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
  • Do płytkiego garnuszka lub patelni wlać 2 - 3 cm oleju. Rozgrzać. Łyżeczką wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły 'dojść' w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Bardzo grzeczne te ciasteczka, bo przy smazeniu obracaja sie dookola same! :) Ale niestety, juz same sie nie wloza i nie wylowia, wiec swoje trzeba odstac przy kuchence. :( Bardzo rosna, wiec czubate pol lyzeczki na porcje wystarcza w zupelnosci. A, i po jedzeniu zostawiaja posmak proszku do pieczenia, ktorego nie kazdy jest fanem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy