AdobeStock
4.44 (200)
Pieczeń wołowa w ziołach to świetny pomysł na wykwintny i elegancki obiad rodzinny dla zwolenników tradycyjnej kuchni. Mięso wołowe przygotowane według naszego przepisu jest niezwykle kruche i delikatne w smaku – wprost rozpływa się w ustach. Pieczeń wołową możemy podawać w sosie własnym z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina, które świetnie komponuje się z mięsem wołowym. Warto pamiętać, że czas pieczenia wołowiny różni się w zależności od wielkości sztuki mięsa. Nasz przepis na pieczeń wołową w ziołach pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży!
wołowina 1.5 kg
czerwone wino 250 ml
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
jałowiec 2 szt.
oliwa z oliwek 75 ml
rozmaryn 2 gałązki
olej 30 ml
sól 5 g
pieprz kolorowy 5 g
Przygotowanie marynaty: Cebulę pokroić w plastry. Czosnek i rozmaryn posiekać (jeśli używamy suszony - rozetrzeć w moździerzu), owoce jałowca rozgnieść. Cebulę z czosnkiem i ziołami włożyć do worka foliowego. Wlać wino i oliwę.
Marynowanie wołowiny: Marynowanie wołowiny: Mięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błony. Do marynaty włożyć mięso, woreczek związać. Wstawić do miski, a następnie do lodówki na noc.
Smażenie wołowiny: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć na oleju na rumiano.
Pieczenie wołowiny: Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia. Pieczeń wołową wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Pokroić w grubsze plastry, podawać z ulubionym sosem.
Porady
- Na pieczeń najlepiej nadają się kawałki mięsa nie mniejsze niż 1-kilogramowe. W przypadku wołowiny najlepiej sprawdzi się rostbef bez kości wykorzystany w powyższym przepisie
- Do czasu przygotowania pieczeni wołowej należy doliczyć czas marynowania
- Mięso, zwłaszcza nieregularne kawałki, warto obwiązać sznurkiem kuchennym lub białą nicią bawełnianą.
- Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna 10-15 minut odpocząć.
- Jaki sos do podania? Sprawdzi się sos pieczeniowy, ale też sos pieczarkowy. Jeśli podamy pieczeń z pieczonymi ziemniakami, możemy zaserwować sos hamburgerowy
Marynata do mięsa wołowego - jak i innych mięs - powinna zawierać kwas – ocet lub wino oraz przyprawy, zioła i warzywa. Na 1 szklankę wody dodaje się 2/3 szklanki octu winnego lub 1/2 szklanki czerwonego wina, 2 listki laurowe, po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Mięso wkłada się do zimnej marynaty i marynuje mniejsze kawałki przez noc, a większe dobę. Jako marynaty można również użyć musztardy (wystarczy nasmarować nią mięso).
Czas pieczenia wołowiny zależy przede wszystkim od wielkości mięsa – im jest ono większe, tym dłuższy czas pieczenia. Jest to istotne, ponieważ zarówno niedopieczone mięso, jak i wysuszone, nie zachwycają swym smakiem. Oprócz tego ważna jest także temperatura pieczenia mięsa. Mały kawałek wołowiny (ok. 500 g) możemy piec przez 1-1,5 h w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Przy większych (max. do 1 kg) należy zwiększyć ten czas o 30 minut. Nie rekomendujemy natomiast wybierać większych kawałków wołowiny, gdyż mogą być one przerośnięte, a przez to niezbyt smaczne. Niemniej jednak jeśli mamy wołowinę ważącą ponad 1 kg to należy ją piec przez ok. 2-2,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wśród kucharzy popularnym sposobem przygotowania wołowiny jest także pieczenie jej w niżej temperaturze (ok. 80 stopni) – dzięki temu mięso będzie niezwykle soczyste. Jeśli zdecydujemy się na tę metodę, to pieczeń wołową należy piec przez minimum 4 h.
Wołowina jest dość wyrazistym smakiem w mięsem. Jednakże wbrew temu łatwo „zabić” jej smak nieodpowiednimi dodatkami, w tym m.in. surówką. Z pieczenią wołową świetnie komponują się surówki na bazie świeżych warzyw np. ogórków czy pomidorów. Niekiedy wystarczy pokroić pomidory w kostkę, dodać do nich nieco zieleniny (najlepiej szczypiorek) oraz skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Surówką świetnie komponującą się z pieczenią wołową jest także surówka na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, marchewki, szczypiorku, soku z cytryny i oliwy z oliwek (możemy też dodać odrobinę musztardy). Inną surówką dobrze współgrającą ze smakiem pieczeni wołowej jest surówka z czerwonej kapusty, do której warto dodać marchewkę, jabłko, cebulę, kolendrę, a także miód i ocet jabłkowy.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.