Burgery z ogórkami małosolnymi

Przepis na burgery z ogórkami małosolnymi.

dania mięsneburgery

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Składniki:

  • 4 burgery wołowe Prima Sokołów
  • 4 średnie czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 4 bułki do hamburgerów
  • majonez
  • 4 duże liście sałaty lodowej
  • pomidor
  • ogórki małosolne
  • gotowy sos pomidorowy
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Burgery przed pieczeniem pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej. Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, smażymy na złotobrązowo na obficie posmarowanej olejem, lekko rozgrzanej grillowej płycie do smażenia, często mieszając. Zajmie to nam ok. 15 min. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidor kroimy w plastry, ogórki małosolne kroimy wzdłuż na plasterki. Burgery kładziemy na posmarowaną olejem, średnio rozgrzaną płytę do grillowania lub na ruszt. Powinny nabierać ciemnej barwy. Przekładamy na drugą stronę, nieco zmniejszamy ogień i wolno grillujemy, aż będą upieczone w środku. Bułki do hamburgerów rumienimy na ruszcie. Rozkrawamy, smarujemy majonezem. Na każdej spodniej części układamy sałatę, burger, po kilka plasterków pomidora i ogórka, skrapiamy sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem i nakładamy trochę smażonej cebuli. Przykrywamy wierzchem bułki i od razu podajemy.

Porady

Zobacz też: Sałatka swojska z ogórkiem małosolnym i boczkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy