Burgery z ogórkami małosolnymi

Przepis na burgery z ogórkami małosolnymi.

Dodany przez:

Burgery z ogórkami małosolnymi

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 burgery wołowe Prima Sokołów
  • 4 średnie czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 4 bułki do hamburgerów
  • majonez
  • 4 duże liście sałaty lodowej
  • pomidor
  • ogórki małosolne
  • gotowy sos pomidorowy
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego

Przygotowanie

  1. Burgery przed pieczeniem pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej. Cebule obieramy, kroimy w grube plastry, smażymy na złotobrązowo na obficie posmarowanej olejem, lekko rozgrzanej grillowej płycie do smażenia, często mieszając. Zajmie to nam ok. 15 min. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidor kroimy w plastry, ogórki małosolne kroimy wzdłuż na plasterki. Burgery kładziemy na posmarowaną olejem, średnio rozgrzaną płytę do grillowania lub na ruszt. Powinny nabierać ciemnej barwy. Przekładamy na drugą stronę, nieco zmniejszamy ogień i wolno grillujemy, aż będą upieczone w środku. Bułki do hamburgerów rumienimy na ruszcie. Rozkrawamy, smarujemy majonezem. Na każdej spodniej części układamy sałatę, burger, po kilka plasterków pomidora i ogórka, skrapiamy sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem i nakładamy trochę smażonej cebuli. Przykrywamy wierzchem bułki i od razu podajemy.
grill mięso wołowina burgery dania z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze