Buraki z kapustą

bardzo smaczna, przepis od koleżanki Ani J.

Dodany przez:

Buraki z kapustą

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg kapusty
  • 30 dag cebuli
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli naturalnej

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować ze skórką, gdy zmiękną przelać je zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  2. Kapustę poszatkować. Zalać zimną wodą i moczyć ją przez 1 godzinę. Następnie dokładnie osączyć.
  3. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, posolić, odstawić na ok. 30 minut, potem odcisnąć.
  4. Składniki zalewy zagotować, dodać warzywa, wymieszać i Ew doprawić pieprzem mielonym.
  5. Odstawić na 1 godzinę. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
  6. Z tej porcji otrzymałam 4 słoiki litrowe.

Wskazówki

Zobacz też: Buraki z czerwoną cebulą i imbirem

przetwory sałatka kapusta surówka buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze