Buraczki zasmażane do obiadku

Pyszne buraczki które idealnie pasują do mięska w sosie.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok 4-5 buraków
  • ok 6 łyżek octu winnego (+ tyle samo łyżek wody)
  • ok 4 łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Buraczki obieramy, ścieramy w malakserze, bądź obgotowujemy, obieramy i dopiero ścieramy.
  2. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Przelewamy zalewę do buraczków i gotujemy, aż buraczki będą ugotowane. (Jeżeli buraki były gotowane przed starciem to nie potrzeba tyle czasu na późniejsze gotowanie.) Jak woda odparuje można podawać.
  4. Rady:
  5. Proporcje są podane na mały garnuszek.
  6. Ilość cukru, octu i soku z cytryny powinien zależeć od indywidualnych upodobań. Czym więcej octu i soku z cytryny tym bardziej kwaśne buraczki.
  7. Ja kupiłam od razu więcej buraczków, żeby kilka razy się nie brudzić. Z 10 buraków wyszły mi 3 porcje buraków (jedna większa). Dwie pozostałe porcje starych buraków zamroziłam. Nie doprawiałam tych buraków, które zamrażałam.
warzywa sałatka wegetariańska cukier buraki sok z cytryny ocet do obiadu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze