Buraczki zasmażane do obiadku

Pyszne buraczki które idealnie pasują do mięska w sosie.

SałatkiSurówki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Składniki:

  • ok 4-5 buraków
  • ok 6 łyżek octu winnego (+ tyle samo łyżek wody)
  • ok 4 łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Buraczki obieramy, ścieramy w malakserze, bądź obgotowujemy, obieramy i dopiero ścieramy.
  • W oddzielnym garnuszku zagotowujemy ocet z wodą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • Przelewamy zalewę do buraczków i gotujemy, aż buraczki będą ugotowane. (Jeżeli buraki były gotowane przed starciem to nie potrzeba tyle czasu na późniejsze gotowanie.) Jak woda odparuje można podawać.
  • Rady:
  • Proporcje są podane na mały garnuszek.
  • Ilość cukru, octu i soku z cytryny powinien zależeć od indywidualnych upodobań. Czym więcej octu i soku z cytryny tym bardziej kwaśne buraczki.
  • Ja kupiłam od razu więcej buraczków, żeby kilka razy się nie brudzić. Z 10 buraków wyszły mi 3 porcje buraków (jedna większa). Dwie pozostałe porcje starych buraków zamroziłam. Nie doprawiałam tych buraków, które zamrażałam.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy