Buraczki zasmazane, swietne na goraco, dobre na zimno. Doskonale jako dodatek do obiadu, polecam!
Składniki:
ok 8 sredniej wielkosci buraków (ok 1 kg),
duze, kwaskowate jablko,
duza cebula,
2 lyzki oleju,
ocet, najlepiej winny lub jablkowy,
sól, cukier, pieprz swiezo zmielony (najlepiej bialy, ale moze byc tez naturalny zmieszany z ziolowym),
ewentualnie smietana
Buraczki zasmazane z cebulka i jablkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wyszorowane, czyste buraki, wstawiamy do duzego granka, zalewamy woda i gotujemy przez ok 2 godziny na wolnym ogniu. Wyjmujemy, moga byc jeszcze cieple, obieramy ze skorki i tarkujemy na tarce z wiekszymi oczkami. Podobnie ucieramy jablko, wczescniej umyte i obrane ze skorki oraz pozbawione gniazd nasiennych. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobna kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmazamy delikatnie ocukrzona cebulke do lekkiego zbrazowienia, dodajemy odsaczone z soku buraczki i utarte jablko, doprawiamy sola, pieprzem i cukrem do smaku, smazymy do miekkosci czesto mieszjac (dodalam odrobine vegety). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel octu, probujemy i ewentualnie doprawiamy. Mozna tez dodac dowolna smietanke,wymieszac, nie ma potrzeby ponownego zagotowania. Zamiast octu mozna dodac sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.