Buraczki z rozmarynem

Przygotowanie: 40 minut Marynowanie: 5–7 dni Składniki na 3 słoiki po 300 ml

Dodany przez:

Buraczki z rozmarynem

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 80 dag małych buraczków
  • główka czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki listków rozmarynu
  • 5 goździków
  • po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • szklanka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować do miękkości. Opłukać zimną wodą. Czosnek obrać. Liście laurowe pokruszyć.
  2. W wyparzonych słoikach ciasno układać buraczki i ząbki czosnku, przesypując rozmarynem, liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
  3. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, miodem i solą. Zdjąć z ognia, wlać ocet, wymieszać. Buraczki zalać gorącym roztworem. Szczelnie zamknąć słoiki.
przetwory buraki marynaty buraczki z rozmarynem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze