Buraczki z papryką wg Aleex

Wspaniała sałatka na zimę.

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Składniki:

  • 3 kg buraczków
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 4 duże cebule
  • 1/2 szkl octu
  • 3/4 szkl oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Kroki wykonania:

  • 1. Buraki ugotować w łupinach, będzie to trwało ok. 1 godz. Ostudzić, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę także.
  • 2. Wszystkie składniki włożyć do garnka, wlać ocet, oliwę, wsypać sól i paprykę w proszku. Wszystko zagotować. Gotować ok. 5 minut.
  • 3. Gorące włożyć do słoika. Zakręcić i pasteryzować w piekarniku 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • 4. Buraczki z papryką są znakomite jako dodatek do obiadów lub do przekąsek.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy