Buraczki z czosnkiem do słoika

Jest to świetny dodatek do obiadu.

Przetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 152 głosów)

Składniki:

  • 3 kg Buraów
  • Zalewa:
  • 1 Szklanka wody
  • 1/4 Szklanki octu 10%
  • 3/4 Szklanki cukru
  • 3/4 Łyżki soli
  • 2 Ząbki czosnku
  • Przyprawy:
  • 7 Ziaren ziela angielskiego
  • 5 Ziaren pieprzu
  • 2 Liście laurowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki ugotować w skórce i ostudzić.Obrac ze skóry,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlać wodę,ocet dodać cukier,sól i przeciśniety przez praskę czosnek,ziele angielskie,pieprz i liście laurowe.Wszystko razem wymieszać i zagotować.Gorącą zalewą zalej starte buraki wymieszaj i zostaw na 2 godziny.Po tymczasie przełożyć do suchych i czystych słoików.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy