Buraczki marynowane

Do zup, barszczu oraz jako smaczna przystawka do głównego dania - buraczki marynowane są uniwersalne. Te domowe są o niebo lepsze niż kupne. Zróbcie buraczki marynowane do zapasów na zimę.

PrzetworyPrzystawkiPrzekąski

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 172 głosów)

Składniki:

  • mniejsze buraczki
  • Zalewa (na 1 litr wody)
  • kopiasta łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kminek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Podczas wykopywania buraków, zawsze między dużymi jest część mało wyrośniętych, które najczęściej odkłada się razem z liśćmi na karmę. Można z tych właśnie maleńkich buraczków przygotować bardzo smaczne buraczki marynowane.
  • Przygotowujemy je w następujący sposób:
  • buraczki umyć i ugotować w skórkach.
  • Obrać, ułożyć w słojach.Większe pokroić na ćwiartki.
  • Przygotować zalewę wg podanego składu.
  • Do każdego słoika wsypać szczyptę kminku, zalać gorącą zalewą, słoje zamknąć i pasteryzować 15 - 18 minut.
  • Buraczki marynowane dobre są dopiero po 3 - 4 tygodniach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy