Zasmażane buraczki

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zasmażane buraczki to nieodłączny składnik tradycyjnego, polskiego obiadu. Doskonale komponują się z ziemniakami i kotletem mielonym lub tradycyjnym schabowym. Są idealnym dodatkiem do pieczonej kaczki. Co tu dużo mówić - buraczki zasmażane na ciepło są prawdziwym przysmakiem. Warto więc dowiedzieć się, jak je przyrządzać, by wyszły odpowiednio słodkie i kwaśne, miękkie i jednocześnie przyjemnie chrupiące. 

 

Składniki:

  • buraki  1 kg

  • cebula  100 g

  • masło  30 g

  • mąka pszenna  10 g

  • cukier  5 g

  • sól  6 g

  • pieprz  0.5 g

  • ocet jabłkowy  24 ml

Zasmażane buraczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraczki: 1 kg buraków (jest to około 7 średniej wielkości sztuk), opłukujemy dokładnie z ziemi pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, żeby w całości zakryła buraki. Gotujemy do miękkości około 60 minut. Potem odlewamy wodę, wyjmujemy buraki na płaski talerz i czekamy aż ostygną. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Do ścierania wybieramy średniej wielkości oczka. 
     

  • Krok 2:

    Podsmażanie: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę i rozgrzewamy na patelni 3 łyżki masła. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i chwilę mieszamy z cebulą. Dodajemy też starte buraczki, cukier, sól oraz pieprz. Kiedy buraczki są już lekko podsmażone i wymieszane z cebulką, wlewamy do nich 2 łyżki octu jabłkowego. Sprawnie łączymy wszystkie składniki na patelni i smażymy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. 
     

  • Krok 3:

    Podanie: buraczki zasmażane na ciepło zdejmujemy z patelni i przekładamy do małych miseczek. Serwujemy z dodatkiem kopytek, klusek śląskich lub ziemniaków. Do tego dodajemy sztukę mięsa w sosie myśliwskim, pieczoną kaczkę z żurawiną i jabłkiem lub też tradycyjny kotlet mielony. 

Porady

  • Słodszy smak potrawy uzyskamy wtedy, gdy do buraków dodamy trochę startego jabłka. Musimy dodać je w trakcie smażenia, by odpowiednio zmiękło i napełniło słodyczą smażone warzywa. 
  • Na udane buraczki zasmażane przepis jest prosty – trzeba je odpowiednio zakwasić. Jeśli więc nie mamy w domu octu jabłkowego, użyjmy 3 łyżek soku z cytryny. Uzyskamy ten sam efekt.
  • Skórka z buraków będzie łatwiej schodzić, jeśli zaczniemy obierać warzywa, kiedy będą ciepłe. Warto założyć rękawiczki, by nie barwić dłoni purpurowym kolorem.
  • Jak zrobić buraczki zasmażane w ekspresowy sposób? Zamiast je gotować, kupmy ugotowane w markecie. W ten sposób zaoszczędzimy ponad godzinę na przygotowanie tej potrawy.
  • Do gotowania wybierajmy zawsze buraki tej samej wielkości. Wtedy ugotują się w tym samym czasie. Jeśli bierzemy mniejsze, powinny ugotować się w ciągu godziny. Gdy buraki są naprawdę duże, może trwać to nawet 90 minut.
  • Buraki na ciepło możemy zrobić nie tylko na obiad i ciepłą kolację. Możemy również zrobić buraczki zasmażane do słoików. Wówczas, ciepłe jeszcze buraki przekładamy z patelni do czystych i wyparzonych, szklanych naczyń. Zakręcamy wieczko i pasteryzujemy. Dzięki temu zabiegowi mamy zapas ulubionego przysmaku na długo. I co najważniejsze – jest on zawsze pod ręką, gotowy do spożycia o każdej porze dnia i do każdego obiadu lub kolacji. 
  • Buraczki zasmażane na ciepło możemy przyrządzać nie tylko na maśle. Możemy smażyć je także na oleju, smalcu lub skwarkach. 
  • Buraczki zasmażane możemy przygotować w wersji ze śmietaną. Wtedy, pod sam koniec smażenia dodajemy śmietanę, zdejmujemy patelnię z ognia, mieszamy wszystkie składniki ze sobą i na chwilkę znów stawiamy patelnię na małym ogniu. Dusimy około 10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne