Bułkowe kluchy

zwykłe a jakie smaczne

Dodany przez:

Bułkowe kluchy

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 bułki ( po 100 g )
  • 1 jajko
  • 350 ml mleka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki mąki
  • dżem truskawkowy ( Mirrella 260 g)

Przygotowanie

  1. Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski. Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki. Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko. Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski. Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek. Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem. Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
deser Kluchy Bułkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze