aromatyczne bułeczki domowe z nutą włoską i grecką a'la ciapata

Ocena:

4.51 (200)

  • 20 min.
bardzo smaczne aromatyczne domowe bułeczki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drozdzy swiezych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 plaska łyzeczka cukru
  • 2 łyki bazylii
  • 1 opkowanie oliwek nadziewnych papryką
  • woda 0,75 litra
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • sezam, kminek, mak do posypania

Aromatyczne bułeczki domowe z nutą włoską i grecką a'la ciapata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozkruszamy do ciepłej wody drożdże + sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu dodajemy resztę mąki + bazylię. Dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki oliwki i oliwę . Wyrabiamy ciasto ( ja robię to bardzo krótko).Ciasto odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto bedzie dość rzadkie. Wykładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy do środka . W zalezności od jakości mąki i drożdży ( bo u mnie różnie to wychodzi) dodać możemy choć niekoniecznie jeszcze 0,5 szklanki mąki. Ciasto ma być podobne jak na pączki. Tak wyrobione ciasto dzielimy na 24-26 kawałków w zależności jakie chcemy mieć duże bułeczki. Formujemy bułeczki, których wierzch maczamy w talerzyku z wodą, a następnie w dowolnym dodatku np mak, kminek, sezam. Jeżeli chcemy mieć same bułeczki to bez smarowania wodą. Na natłuszczonej blaszce układamy ( na dużej mieści sie 12 sztuk) odstawiamy na 15 minut. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni - w piekarniku z termoobiegiem krócej. Bułeczki są bardzo aromatyczne, w szczególności polecam je na drugi dzień jak napełnią się bardziej aromatem bazylli. Bułeczki te mają dziurki w srodku jak ciapata - generalnie wg mnie podobne są one do ciapaty, także na super złoty kolor się nie upiecze, będą blado złote.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne