Bułki pełnoziarniste

Smakują najlepiej jeszcze ciepłe.

PieczywobułkiPrzekąski

Czas przygotowania:
140 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 183 głosów)

Składniki:

  • Składniki (na ok. 8 bułek)
  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika, 2 łyżki pestek dyni + do posypania bułek

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól i ziarna. Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części (u mnie 8) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
  • Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy