Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

bułki drożdżoweciasto drożdżowedrożdżówkakruszonka

Ocena:

(średnia 4.53 z 156 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe 12-14 drożdżówek mąka pszenna 400 g drożdże świeże 25 g cukier 3 łyżki cukier wanilinowy 1 łyżeczka ciepłe mleko 200 ml roztopione masło 45 g jajko żółtko z 1 jajka szczypta soli bułka tarta białko z pozostałego jajka, mleko 2 łyżki do posmarowania oraz truskawki Kruszonka mąka pszenna 100 g mąka krupczatka 1 łyżka masło w temperaturze pokojowej ( 82 % tł. ) 50 g cukier puder 70 g

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski robota kuchennego, następnie robimy dołek, w który wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową ciepłego mleka. Składniki na zaczyn zasypujemy mąką i odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Wszystko rozcieramy między palcami do połączenia składników, tworząc grudki. Całość można zmiksować mikserem. Kruszonkę przekładamy do woreczka i mrozimy w zamrażarce. Kiedy zaczyn jest gotowy zaczynamy wyrabiać ciasto. Kolejno dodajemy pozostałą ilość mleka, szczyptę soli, żółtko, jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy parę minut, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrośnięcia. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Następnie ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Pozostałe białko mieszamy z odrobina mleka i smarujemy bułeczki. Wgłębienie posypujemy niewielką ilością bułki tartej, wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.

Porady

Zobacz też: drożdżowe ślimaki z lukrem pomarańczowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy