Bułgarskie ziemniaki

Świetny pomysł na nudne ziemniaki wprost z Bułgarii :)

Dodany przez:

Bułgarskie ziemniaki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • ser
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • olej
  • papryka czerwona w proszku

Przygotowanie

  1. Duże ziemniaki gotuje sie w mundurkach. Przestudzamy a potem należy przeciać na pól i wydrążyć tworząc owalne foremki. Trzeba to robić delikatnie, bo ziemniaka łatwo uszkodzić. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem i dodajmey miąższ z
  2. ziemniaków, zostały po wydrążeniu, ugnieciony widelcem. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami. Smażymy chwilę mieszając, aż uzyskaskamy jednolitą masę. Wypełniamy nią wydrążone kartofle. Piekanirk rozgewamy. Posypujmey startym serem. Polałam jeszcze z wierzchu oliwa z oliwek aromatyzowana oregano. Zapiekamy aż do zrumienienia wierzchu. Ziemniaki podałam z sosem majonezowo-jogurtowym z wyciśnietym czosnkiem. Było pycha.
  3. Świetny pomysł na nudne ziemniaki, tym bardziej ze niestety w polsce kupno ziemniaków wiąze sie z rosyjska ruletka.. nigdy nie wiesz co jest w srodku czy beda smaczne, czy sie rozgotuja czy bedza jak karma dla świn:) moje własnie były takie sobie ale zrobione wg tego przepisu super.
  4. Żródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,101842511,101842511.html
ser warzywa obiad przekąska zapiekanka ziemniaki ZAPIEKANIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze