Bułeczki z łososiem

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację.

dodany przez: anonymous

chleb ciasto drożdżowe Zapiekanki Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 152 głosów)


Składniki:

  • pół kubka ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • czubata łyżeczka oregano
  • czubata łyżeczka bazylii
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • jajko (można pominąć)
  • na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
  • Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.
  • Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę.
  • Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
  • Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.
  • Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy