Bułeczki pszenne na żytnim zakwasie

To jedne z moich ulubionych bułeczek. W środku wilgotny miąższ a z wierzchu chrupiąca skórka...

PieczywochlebZakwas

Czas przygotowania:
150 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 180 głosów)

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego ( wczoraj wieczorem go karmiłam )
  • 300 g mąki pszennej zwykłej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 200 g wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 2 - 3 łyżki pestek dyni

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i zakwas i całość mieszamy. Następnie dodajemy oliwę, miód, sól i pestki dyni i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  • Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Zaczynamy je stopniowo dodawać do ciasta, początkowo mieszając łyżką, a gdy ciasto zaczyna już mocno gęstnieć, wyrabiamy je rękami.
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia ( ok. 1,5 godziny ).
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość odrywamy je po kawałku i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
  • Bułeczki pieczemy ok. 12 - 15 minut.
  • Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy