Bułeczki drożdżowe z pieczarkami

Doskonałe bułeczki, smakują na ciepło i na zimno, przekąska do szkoły dla dziecka i do pracy dla nas

ciasto drożdżowePrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 169 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 80 dag pieczarek
  • kawałek główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie należy poszatkować kapustę i podgotować ją w małej ilości wody. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać i smażyć je na oleju. Dodać do nich kapustę, przyprawić solą i jeszcze chwilę podsmażyć. Ostudzić.
  • Ciasto cienko rozwałkować. Do farszu dodać 1 jajko wymieszać i wyłożyć cały farsz na rozwałkowane ciasto.
  • Zwinąć roladę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ostrym nożem podzielić na kawałki o szerokości ok. 3 cm.
  • Kiedy bułeczki lekko wyrosną nadać im kształt przyciskając tępą stroną noża środek.
  • Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć na niej bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 30 minut, aż będą rumiane.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy