Bułeczki drożdżowe z krówką

Niby zwykłe drożdżowo-maślane bułeczki nadziewane masą krówkową

ciasto drożdżoweciasto krówkaDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 174 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka plus 1 do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem
  • pół kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 torebeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła (ok.1/4 kostki)
  • mała szczypta soli
  • nadzienie:
  • puszka masy krówkowej (ja używam Bakalland)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło roztopić i wystudzić/.
  • Zrobić rozczyn drożdżowy -podgrzać mleko,wkruszyć do niego drożdże i dodać łyżeczkę cukru.Odstawić aż podwoi swoją objętość.
  • Przesianą mąkę połączyć z cukrem,cukrem waniliowym,dodać szczyptę soli.
  • Następnie wlać rozczyn,masło i dodać jaja.
  • Wszystko razem wymieszać i wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie. Trwa to ok.15 minut.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie należy formować bułeczki.
  • Każdą z nich nadziać masą krówkową, lecz nie za dużo,ponieważ bułeczki rosnąc podczas pieczenia mogą "wyrzucać" nadzienie
  • Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia,po czym posmarować rozmąconym jajkiem.
  • Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok.30 minut.
  • Bułeczki najlepsze są w smaku jak wystygną
  • Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy